Menü Bezárás

Szuperélelmiszert minden napra – de hogyan?

Az utóbbi években sokat hallani az úgynevezett szuperélelmiszerekről – egyesek szerint csak ügyes marketingesek alkotta kifejezés, míg mások egyenesen a hosszú élet titkának tartják őket.

Mitől is szuperek ezek az élelmiszerek és hogyan tudunk minél többet bevinni belőlük? Ehhez gyűjtöttünk most ötleteket.

Mitől szuper a szuper?

Nincs egy örökérvényű definíció, hogy pontosan mit nevezünk szuperélelmiszernek, mely táplálékok tartoznak ide, kinek melyik közülük a legelőnyösebb.

Az mindenesetre elmondható, hogy egyedülálló összetételüknek köszönhetően kerülnek egyes élelmiszerek a kiváltságos listára, mert számos ásványi anyag és vitamin nagy koncentrátumban található meg bennük. Egészségünkre gyakorolt pozitív hatásuk bizonyított, betegségek megelőzésében fontos szerepet játszanak.

És ami legalább ilyen fontos: sokkal könnyebben elérhetőek, mint gondolnánk, és főleg a tavaszi-nyári időszakban könnyedén varázsolhatjuk őket az asztalunkra nap mint nap.

Az alábbi bekezdésekben kategóriákba szedtük az összegyűjtött szuperélelmiszereket.

Tavaszi zöldek

Május-júniusban hemzseg a piac az üde zöldségektől: spárga, brokkoli, spenót, rukkola, kelkáposzta, hogy csak néhányat említsünk.

Hogyan tudjuk változatosan felhasználni őket, hogy minden nap kerüljön az asztalunkra valami „szuper”?

  • Hagyjuk a spenót főzeléket, tegyük a zöld leveleket inkább turmixba! Egy marék spenót, egy alma, egy banán, egy pici citrom, és már kész is a tápláló zöldturmix!
  • A brokkolit roppanósra főzzük csak, hogy minél több tápanyag maradjon meg benne – készülhet belőle zöldköret, vagy egy egyszerű brokkolis-parmezános tészta.
  • A rukkola és kelkáposzta is kiváló saláta alapanyagok, előbbihez kiválóan passzol egy mézes-mustáros dresszing. Szórjuk meg magokkal, tegyünk hozzá frissen reszelt céklát, morzsoljunk rá kecskesajtot!

Csodatevő magok

Az utóbbi évek sztárja, a chia mag mellett barátkozzunk össze a lenmaggal is! Tápérték tartalmát tekintve még előnyösebb tulajdonságokkal is bír, mint a dél-amerikai csoda-mag.

Használjuk bátran hazai kincsünket, a diót! Salátába, tésztára, édességekhez – gondold újra, és próbálj ki új ízkombinációkat!

A magok fogyasztásának legkézenfekvőbb módja a reggeli müzli vagy kása. A Mixit weboldalán magadnak állíthatod össze saját szuperélelmiszeres müzliválogatásodat – a fent említett csodatevő magokból is válogathatsz.

Szuper bogyósok

Szuper bogyós gyümölcsökért sem kell Kínáig mennünk! Tavasztól őszig frissen is elérhetőek mennyei hazai bogyósaink, amik magas antioxidáns tartalmukkal joggal viselik a szuperélelmiszer címkét.

Készíts szederből, áfonyából, feketeribizliből egy kis növényi tejjel turmixot, vagy bűvöld el vendégeidet egy mennyei bogyós pohárkrémmel! Görög joghurttal, mézzel, túróval, mascarponéval – kísérletezz kedvedre!

Alma, az örök

Annyira alap, hogy sokszor nem is gondolunk rá, pedig az alma a legjobb szuperélelmiszerek egyike – kiváló A, B és C vitamin forrás, jótékonyan hat a belekre, kiválóan méregtelenít. Minden évszakban kapható itthon, és nem utolsó sorban olcsó is.

Bárhova magaddal viheted, útközben csemegézheted, vagy milliónyi módon használhatod a desszertektől a lekvárokon-chutneykon át az alma csipszig.

Próbáltad már a világ legegyszerűbb egészséges reggelijét? Negyedelj fel két almát, tedd egy tepsibe, szórj rá fahéjat, és süsd 180 fokon 20-30 percig! Nem csak télen bevethető, tápláló és finom napindító.

Elfeledett hüvelyesek

Télen kiváló szolgálatot tesz a száraz bab, lencse, mirelit borsó, de ilyenkor, amikor szezonja van, válasszuk inkább a hüvelyesek friss változatát! Megéri rászánni azt a kis plusz időt a zöldborsó kifejtésére – mennyei élményben lesz részünk, ha roppanós tavaszi zöldségekkel, friss petrezselyemmel varázsolunk belőle zamatos zöldséglevest! De kerülhet rizottóba, főzelékbe, salátába, ahogyan szezonális testvére, a zöldbab is. Kóstoltál már sütőben sült zöldhüvelyű zöldbabot lédús paradicsommal, illatos bazsalikommal, egy löttyintés olívaolajjal?

Egészséges csábítás „superfood módra”

A végére hagytuk a kakukktojást, ami se nem szezonális, se nem hazai, viszont méltán népszerű szuperélelmiszer: a kakaóbab.

Válaszd nyers formájában, hogy megőrizze vitamin- és ásványianyag tartalmát – ilyen nyers zúzott kakaóbabot például a Mixit választékában is találsz.

Nem állítjuk tehát, hogy a szuperélelmiszerek mindent helyettesítő csodaszerek, de az biztos, hogy ha rendszeresen, tudatosan fogyasztjuk őket, jót teszünk magunkkal és családunkkal.

Te hányat tudsz becsempészni következő heti menüdbe?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük